בכל הנוגע לבחירת יהלום, התקציב יהיה גורם חשוב בהחלטה שלך. הפיתוי הוא

 ללכת ישר לציונים הגבוהים ביותר או למשקל הקרט הגדול ביותר שתאפשר יתרת הבנק שלך.

אולם זה לא תמיד כל כך פשוט. במבט ראשון, מחירי היהלומים עשויים להיראות אקראיים לחלוטין

 לקונים בפעם הראשונה, מומלץ לקרוא את כל המדריך זה יעזור לנווט ולהבין טוב יותר את מצבכם.

 

מה המחיר של יהלום?

בחירת יהלום היא  איזון עדין של יופי ותקציב. לשאול מה המחיר של יהלום, זה בערך כמו לשאול כמה זמן לוקח לאפות עוגה. הכל תלוי!  כמו שווקים אחרים, שוק היהלומים הוא למעשה רציונלי. כמו שנאמר, 'אתה מקבל את מה שאתה משלם'. האתגר הוא להבין בדיוק מה אתה מקבל עבור המחיר שאתה מתבקש לשלם! כפי שתגלו, מחירי היהלומים נקבעים על ידי מגוון גורמים, אך בואו נתמקד באלה החשובים. גורמי הנדירות והאיכות של ה- 4 C - גזרה, צבע, ניקיון וקראט. נחקור גם קצת מעבר לגורמים המקרו-כלכליים ,  כדי לתת לך תמונה מלאה כיצד אנו מגיעים למחיר יהלום. המטרה הסופית היא להשיג יהלום יפה שנמצא במסגרת התקציב שלך. המשך לקרוא, להתעדכן בידע ולהפוך לקונה יהלומים נבון!

 

מחירי יהלומים ומשקל קראט

גורם נדירות היהלום הבסיסי ביותר הוא גודל (קראט). הטבע מייצר הרבה יותר יהלומים קטנים מאשר יהלומים גדולים. ככאלה, יהלומים מתייקרים באופן אקספוננציאלי ככל שהם גדולים יותר, וכל שאר הגורמים שווים. נשמע מספיק פשוט ... אבל בואו נבדוק קצת יותר לעומק.

מחיר היהלום לקרט

ככל שמשקל הקראט (והנדירות) עולה, כך גם המחיר עולה. אבל זה לא קשר לינארי. ככל שמשקל הקראט עולה, כך עולה המחיר לקרט המשפיע על המחיר הכולל. לדוגמה, יהלום  עגול בגודל 1.00 קראט עשוי לעלות 10000 דולר לקרט, מה שאומר שהמחיר הכולל יהיה 10000 דולר. אבל 2.00 קראט באותה האיכות עשוי להיות 15,000 $ לקרט או 30,000 $ בסך הכל. במקום להיות כפול בעלות כוללת, היהלום בגובה 2.00 קראט הוא פי שלושה במחיר!

כדי לסבך את העניינים קצת יותר, מחיר לקרט נוטה לקפוץ כל 0.1 קרט בממוצע  לאורך רצף הגודל, למשל במשקל בסיס של: 1.00 קרט 0.9 קרט 0.7 קרט 0.5 קרט' המחיר עולה . מקובל שקונים המחפשים ערך קונים יהלומים ש מתחת  ל -0.5 0.7 0.9 1.00 קרט

חשוב לדעת את מחירי השוק הנוכחיים, בין אם אתה מעוניין לקנות או למכור.  בואו נסתכל על אחת השאלות הנפוצות ביותר של רוכשי יהלומים ברחבי העולם; כמה עולה יהלום 1 קראט?

מחיר יהלום קראט 1

מחירו של יהלום 1 קראט, תלוי כמובן בגורמי השפעה מרובים (איכות, תעודה וכו .)

יהלום 1 קראט הוא משקל יפה (ומאוד פופולרי) עבור טבעת אירוסין - טווח המחירים של יהלום עגול 1 קראט נע בין $ 2,000 - $ 25,000.

 

כיצד מחשבים את מחיר היהלום?

בסחר ביהלומים חישוב מחיר היהלום מושג באופן הבא:

עלות = משקל קראט x המחיר לקרט (מחיר סיטונאי של יהלומים).

 

תמחור יהלומים

 

יש מספר מחירונים סיטונאים כאשר אף אחד מהם אינו שקוף מבחינת אופן קביעת המחיר.

חשוב להבין שלנתונים אלה יש מעט מאוד השפעה על שווי השוק של יהלום ולכן בדרך כלל מתייחסים אליהם המוכרים כאל נקודת עניין ולא ככלי צרכני. ברוב המקרים, מחירי המסחר בפועל יהיו נמוכים יותר , אך במקרים מסוימים, ייתכן שתתווספת פרמיה למחיר המחירון. סוג התעודה, איכות חיתוך ודירוג הם שני הגורמים העיקריים בקביעת מחיר המסחר בפועל.

 

 שימוש במחיר  להשוואה בין יהלומים לא משובצים

 

ודא כי היהלומים שאתה משווה דורגו על ידי אותה מעבדה

ודא כי היהלומים שאתה משווה הם באותה צורה.המחיר  משתנה בהתאם לצורה

ודא כי היהלומים שאתה משווה הם באותו צבע וניקיון ומשקל.

חשוב לדעת: ככל שמשקל הקרט גדול יותר =היהלום יקר יותר, ומשקלים עשרוניים עגולים גורמים למחיר לקפוץ. זכור כי נותרים עוד מספר גורמים : איזון בין 4C's  ובחירת ספק טוב יאפשרו לכם לתמרן את תמחור יהלום  קרוב לתקציב שלכם.

 

מחירים וצבעי יהלומים

סולם ציון הצבעים משקף הבדלים קלים ביותר בצבע הגוף של היהלום. צבע "D" חסר צבע מושלם(לבן) הוא הנדיר ביותר (לא כולל צבעים מיוחדים) ונושא את המחיר הגבוה ביותר, כאשר כל שאר הגורמים שווים.  הקבוצה חסרת הצבעים(הלבנים) מורכבת משלושה צבעים - D, E ו- F. רוב האנשים לא יבחינו  ביניהם. שלושת  ציוני הצבע הבאים G H I נקראים 'כמעט חסרי צבע' מכיוון שהם אינם מציגים צבע. כלומר בעיני הצופה המזדמן הם נראים  כמו יהלומים חסרי צבע.

 

 

חשוב לדעת: יהלומים חסרי צבע (D-F) הם נדירים יותר, ולכן  מחירם גבוה יותר. ההבדל במחיר היהלום בין ציוני הצבע יכול להיות עצום, עם מעט יתרונות אופטיים חשוב להתבונן בצבע על בסיס נראות לעין ולא מה שמצוין בתעודה. בסופו של דבר, הצבע מסתכם במה שנראה לכם רצוי ומה מתאים לתקציבכם .

 

מחיר וניקיון יהלומים

יהלום ללא רבב הוא הנדיר ביותר מבחינת ניקיון ונושא את המחיר הגבוה ביותר כשכל שאר הגורמים זהים.  הכינוי  FL  אומר שאין תכלילים או פגמים הנראים לעין   בהגדלה פי 10. ב 15x או 20x יכול להיות פגם גלוי ביהלום "מושלם". מתחת ל- FL ישנם 4 ציוני ניקיון שאינם ניתנים להבחנה בעין בלתי מזוינת (IF, VVS1, VVS2, VS1). כל ציון ניקיון נמוך יותר פירושו מחיר יהלום נמוך יותר ברוב המקרים VS2 ולעתים קרובות SI1 נכנסים לאותה קטגוריה.

 

חשוב לדעת: חפש יהלומים נקיים לעין באמצעות הדמיה ברזולוציה גבוהה או זכוכית מגדלת.

 

מחיר וחיתוך יהלומים

איכות החיתוך היא גורם חשוב מאוד בתמחור היהלומים וגם הגורם הקובע הגדול ביותר בביצועים האופטיים הכלליים של היהלום וביופיו. באופן מסורתי בעבר נחתכו יהלומים תוך שמירה על משקל רב ככל האפשר ולא על מנת למקסם את הברק המוחזר מהם .

 

 תכשיטנים מנצלים זאת על מנת למכור יהלומים גדולים יותר באיכות ליטוש נמוכה  עם זאת, יש ספקים  המוכנים להקריב משקל כלשהו כדי לייצר את היהלום הטוב ביותר האפשרי. מטבע הדברים, יהלומים אלה מחייבים מחיר גבוה יותר.

 

חשוב לדעת: בעוד שגורמי איכות אחרים יכולים לצמצם את העלות שלך, אין להתפשר על חיתוך. חיתוך מדויק מוסיף פרמיה למחיר לעומת יהלום גנרי עם אופטיקה לא טובה. פרמיה זו משקפת היטב את ערך של היהלום היפה ביותר האפשרי בתקציב נתון.

 

טיפ : איכות לעומת נדירות

ניתן לפצל את מחיר היהלום לשני גורמים ערכיים: איכות ונדירות. מנקודת מבטו של הקונה הממוצע (בניגוד לאספנים), האיכות מנצחת נדירות בכל פעם. מחירי היהלומים מבוססים למעשה על גורמי נדירות, אך לא ניתן להבחין בין יהלום בדרגת D (נדירות) לבין G (איכות). אם אתה רק רוצה את היהלום הנדיר ביותר בתקציב שלך; פשוט קנה את היהלום הגדול ביותר D FL שאתה יכול להרשות לעצמך. אבל אם אתה רוצה את התמורה הטובה ביותר מבלי להתפשר על היופי,קנה יהלום ברמה נמוכה יותר של צבע וניקיון.                                           הפרדת נדירות ואיכות היא הצעד הראשון.

אל תבזבז יותר מדי על ציוני איכות  שאי אפשר להעריך בעין. לא ניתן להבחין בין יהלום חתוך היטב בצבע G H  בניקיון SI1 שנמצא כמה דרגות פחות בסולם הדירוג מבחינת צבע וניקיון, מ- D FL -  אבל יפה באותה מידה ומחירו טוב יותר.

 

מחירים וצורות יהלומים

לא להתבלבל עם חיתוך, צורה מתייחסת למתאר - פשוטו כמשמעו, הצורה שאתה רואה כשאתה צופה ביהלום מלמעלה (למשל, צורה אליפסה, צורת לב צורה עגולה וכו '). לחיתוכים מיוחדים(כל מה שלא עגול), הביקוש הוא בדרך כלל נמוך יותר לעומת  עגול, ולכן  מחירם נמוך יותר.

 

 

חשוב לדעת:  יכול להיות קשה יותר לבחון חיתוכים מיוחדים; העדפה אישית עשויה לשחק חלק גדול בבחירה,אם תחליט על צורה שונה מהעגול הקלאסי.  בחירת צורות פחות פופולריות יכולה להיות דרך נהדרת לאזן את התקציב (כמובן, אם

 אתה אוהב אותם).

 

מחיר ותעודות יהלומים

בשוק , רוב היהלומים בעלויות משמעותיות מלווים בדו"ח דירוג מעבדה. אך לא כל המעבדות זהות ביסודיות ובדיוק הדרוג שלהן, וזה משפיע על מחירי היהלומים המוצעים. המעבדה האמינה ביותר בעולם היא המכון הגמולוגי של אמריקה (GIA) . העלות לקבלת יהלום מאושר על ידי ה- GIA  הינה סבירה והספקים הטובים ביותר ישלמו זאת בשמחה כדי להוכיח את מחויבותם לשקיפות כלפי הצרכנים.

 

 מחירי יהלומים וגורמי שוק

הגיע הזמן להתחשב במצב הכלכלי ! מחירי היהלומים נקבעים על פי היצע וביקוש באותה צורה שנקבעים מחירי רוב המוצרים בשוק חופשי. גם ההיצע וגם הביקוש נתונים להשפעות רבות.

היצע

יהלומי גלם ניכרים רק במקומות מעטים יחסית בכדור הארץ. מכיוון שמקורות  רבים התדלדלו בהדרגה עם הזמן ותגליות חדשות לא עמדו בקצב, הלחץ על ההיצע גדל.

ניתן להגביל את האספקה בכוונה על ידי כורים שסוגרים מכרות כאשר המחירים נמוכים, ובכך חוסכים בעלויות ולא מוכרים את המוצר שלהם במחירים נמוכים באופן חריג. אך למכרות יש גם עלויות קבועות וניתן לעצור את הייצור לתקופה מוגבלת בלבד.

ההיצע מושפע גם מאירועים גלובליים. ראינו דוגמה בולטת לכך במגפת COVID ששיבשה כל דבר, החל מכרייה ועד מפעלי חיתוכים, וחנויות תכשיטים קמעונאיות.

ביקוש

בריאות הכלכלה העולמית היא גורם משמעותי בביקוש ליהלומים. יהלומים הם מוצר גלובלי שאנשים קונים כמעט בכל מקום בעולם. לביקוש בכלכלות הגדולות (ארצות הברית, האיחוד האירופי, סין והודו) יש את ההשפעה הגדולה ביותר על הביקוש הכללי.

הביקוש מונע גם על ידי טעמים והעדפות חברתיות עם מוצרים חדשים בשוק המתחרים ביהלומים בדולר הצרכני. במהלך השנים האחרונות היהלומים זכו לתחרות משמעותית מול דברים כמו אלקטרוניקה ונסיעות.

הביקוש מונע גם על ידי פרסום וקידום מכירות. גופי יהלום גדולים במעלה הזרם כמו חברות כרייה (כולל DeBeers ואחריםמוציאים מיליוני דולרים בקידום יהלומים ותכשיטי יהלומים. וקמעונאים עושים זאת במורד הזרם ויוצרים עניין ורצון ליהלומים בשוק הצרכני.

 

לסיכום: מחיר היהלום תלוי במספר רב של משתנים.

מאחר והיהלום אינו מוצר מוגדר אלא בנוי על הערכות, גם לאנשי מקצוע לא קל לתמחר יהלום דבר המסביר את הפער במחירי היהלומים.